Οι χώρες που σέβονται τους εκπαιδευτικούς έχουν καλύτερα αποτελέσματα στους μαθητές

Παπαδακου-Εφη-Μαθηματικος-Καλαματα

Οι χώρες που σέβονται τους εκπαιδευτικούς έχουν καλύτερα αποτελέσματα στους μαθητές.

Το όνειρο κάθε γονιού είναι να δει το παιδί του ευτυχισμένο και πετυχημένο. Όσον αφορά το δεύτερο, σε αντίθεση με το πρώτο, είναι κάτι που για να επιτευχθεί πρέπει να συμβάλλουν πολλές πλευρές, με κυριότερη να ε ίσως την εκπαίδευση. Πιο συγκεκριμένα, οι δάσκαλοι και οι καθηγητές οι οποίοι για χρόνια είναι υπεύθυνοι για τη διαμόρφωση του χαρακτήρα των παιδιών, διαδραματίζουν σοβαρό ρόλο σε αυτό. 

Σε όλον τον κόσμο, περήφανοι γονείς αφήνουν καθημερινά τα παιδιά τους στο σχολείο σκεπτόμενοι την εξέλιξή τους. Εμπιστεύονται, στον εκάστοτε εκπαιδευτικό, να αναθρέψει το παιδί τους και να του φανερώσει έναν κόσμο γεμάτο δυνατότητες. Δεν τίθεται αμφιβολία πως μιλάμε για μία τεράστια ευθύνη. Μήπως όμως η πραγματοποίηση αυτής εξαρτάται κάθε φορά από την κοινωνική θέση και τον μισθό του εκπαιδευτικού;

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών(5 Οκτωβρίου), παρακάτω παρουσιάζονται οι τρόποι που αντιμετωπίζει η κοινωνία δασκάλους και καθηγητές.

Κοινωνική θέση εκπαιδευτικών

Έρευνα που διεξήχθη το 2013, η οποία επικεντρώθηκε στην κοινωνική θέση ενός εκπαιδευτικού, αποκάλυψε πως στο μέρος όπου αντιμετωπίζονται με τον μεγαλύτερο σεβασμό είναι η Ασία. Αντιθέτως, ο δυτικός κόσμος είναι αυτός που τους αντιμετωπίζει με λιγότερο σεβασμό.

Στη μελέτη συμπεριλήφθηκαν κατά μέσο όρο 21 χώρες και το αποτέλεσμά της αποκάλυψε πως οι εκπαιδευτικοί βρίσκονται στην 7η θέση με τα 14 πιο αξιοσέβαστα επαγγέλματα. Η Κίνα μάλιστα, είναι η μόνη χώρα που οι εκπαιδευτικοί θεωρούνται ίσοι με τους γιατρούς.

Untitled1
Πηγή: CNNi

Ο καθηγητής Peter Dolton ο οποίος ήταν υπεύθυνος της έρευνας, ανάφερε πως ο βαθμός σεβασμού προς τους εκπαιδευτές εξαρτάται από την ιστορία, τις αρχές και τα ήθη του κάθε τόπου και παράθεσε το εξής παράδειγμα: Στη Νέα Υόρκη η οποία εστιάζει στο κέρδος, η θέση των εκπαιδευτικών προσαρμόζεται αναλόγως με τον μισθό που λαμβάνει. Αντιθέτως, στην Κίνα όπου βασική αρχή είναι ο σεβασμός, στους καθηγητές έχει δοθεί αρκετά υψηλή κοινωνική θέση χωρίς να έχει καμία σημασία το εισόδημά τους.

Στις χώρες που έχουν πολύ υψηλά το επάγγελμα αυτό, έχει παρατηρηθεί και μία μεγαλύτερη ενθάρρυνση των γονέων προς τα παιδιά να το ακολουθήσουν. Αυτό συμβαίνει στην Κίνα, στη Β. Κορέα, στην Τουρκία και στην Αίγυπτο ενώ στο Ισραήλ, τη Βραζιλία, την Πορτογαλία και την Ιαπωνία η θετική ενθάρρυνση, σχεδόν απουσιάζει.

Η άριστη εκπαίδευση εξαρτάται από την εκπαίδευση των καθηγητών

Η Φινλανδία και η Σιγκαπούρη φημίζονται για την ιδιαίτερη προσέγγισή τους στη διδασκαλία και έχουν καταφέρει να αναδείξουν τους πιο επιτυχημένους μαθητές παγκοσμίως.

«Εάν μελετήσετε τη Βόρεια Κορέα, τη Σιγκαπούρη και τη Φινλανδία θα ανακαλύψετε πως το επάγγελμα της διδασκαλίας βρίσκεται σε μία πολύ υψηλή κοινωνική θέση, οι εκπαιδευτικοί έχουν άψογη αντιμετώπιση, πληρώνονται καλά και έχουν περάσει από μία σημαντική διαδικασία εξέλιξης του επαγγέλματός τους» δήλωσε ο Vikas Pota, γενικός διευθυντής του Varkey Foundation (ΜΚΟ που έχει θεσπιστεί με σκοπό τη βελτίωση του επιπέδου εκπαίδευσης των μειονεκτούντων παιδιών σε ολόκληρο τον κόσμο). Επιπλέον τόνισε πως η κυβέρνηση ευθύνεται κατά 99% για αυτό το εντυπωσιακό επίτευγμα.

Πηγή: CNNi

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://mathcenter.gr/wp-content/uploads/2019/09/Φροντηστήριο-Μαθηματικών-Mathcenter-Έφη-Παπαδάκου-3.jpg);background-size: cover;background-position: center center;background-attachment: scroll;background-repeat: no-repeat;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 550px;}