Στον Κωνσταντίνο Δασκαλάκη το βραβείο Μαθηματικών Rolf Nevanlinna 2018

Κέντρο Μαθηματικών Καλαμάτας - Φροντιστήριο - Έφη Παπαδάκου - Κωνσταντίνος Δασκαλάκης - Βραβείο

Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης των Υπολογιστών του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) τιμήθηκε με το βραβείο Μαθηματικών Rolf Nevanlinna 2018. Η ανακοίνωση έγινε την 1η Αυγούστου 2018 με την έναρξη του Συνεδρίου της Διεθνούς Ένωσης Μαθηματικών στο Rio De Janeiro της Βραζιλίας.
Το βραβείο, που δημιουργήθηκε το 1981 προς τιμή του Φινλανδού μαθηματικού Rolf Nevanlinna, απονέμεται κάθε τέσσερα χρόνια σε επιστήμονα έως 40 ετών, ο οποίος έχει σημαντική συμβολή στα Μαθηματικά της Επιστήμης των Υπολογιστών.

Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης είναι απόφοιτος της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ και πήρε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο Berkeley της Καλιφόρνια, ΗΠΑ. Στη διδακτορική του διατριβή κατάφερε να λύσει τον γρίφο του Nash, του οποίου η λύση ήταν σε εκκρεμότητα για περισσότερα από 60 χρόνια. Ο Nash στο πλαίσιο της Θεωρίας Παιγνίων ισχυρίστηκε το 1951 ότι σε κάθε αγορά, ακόμα και όταν υπάρχουν αντικρουόμενα συμφέροντα, υπάρχει η δυνατότητα να βρεθεί η ισορροπία. Για τη συνεισφορά του αυτή το 1994 τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ για τις Οικονομικές Επιστήμες. Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης απέδειξε ότι η ισορροπία αυτή, σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι υπολογιστικά αδύνατη.

Περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του ICM 2018, Rio De Janeiro:

Constantinos Daskalakis wins the Nevanlinna award

και στο άρθρο του περιοδικού Quanta:
https://www.quantamagazine.org/computer-scientist-constantinos-daskalakis-wins-nevanlinna-prize-20180801/

Η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία απέστειλε στον Κωνσταντίνο Δασκαλάκη, ο οποίος ήταν κεντρικός ομιλητής στο 1ο Συνέδριο των Απανταχού Ελλήνων Μαθηματικών τον φετινό Ιούνιο, συγχαρητήριο μήνυμα.

Πηγή: Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://mathcenter.gr/wp-content/uploads/2019/09/Φροντηστήριο-Μαθηματικών-Mathcenter-Έφη-Παπαδάκου-3.jpg);background-size: cover;background-position: center center;background-attachment: scroll;background-repeat: no-repeat;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 550px;}